Echoscopie 

Echoscopie is het zichtbaar maken van de baby met behulp van geluidsgolven. Er wordt bij echoscopie gebruik gemaakt van een soort microfoon (transducer) die geluidsgolven zowel kan uitzenden als ontvangen. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar voor het menselijk gehoor.

Het onderzoek is niet pijnlijk, soms wel wat gevoelig door de noodzakelijke volle blaas. De volle blaas helpt om het kindje beter in beeld te krijgen. De techniek wordt al tientallen jaren toegepast in de medische diagnostiek. In die periode is altijd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van echoscopisch onderzoek op een ongeboren kind. Tot nu toe zijn er geen negatieve invloeden ontdekt.

De ervaring leert dat je tussen een termijn van 25 en 30 weken, de mooiste beelden ziet. Het kindje heeft dan over het algemeen nog genoeg ruimte en is nog klein genoeg om vrij te bewegen in je buik. Het vruchtwater zorgt voor nog beter beeld. Mensen met een verhoogde BMI of waarbij de placenta aan de voorzijde van de buik ligt moeten er wel rekening mee houden dat de kans kleiner is dat wij het kindje goed in beeld krijgen. 

Het kan zijn dat uw kindje niet in de juiste positie ligt voor de pretecho. Sommige kindjes liggen verscholen achter de placenta, liggen met het gezichtje naar de moeders rug gekeerd, met het gezichtje tegen de baarmoederwand aangedrukt of liggen met de handjes of voetjes voor het gezicht. Lukt het écht niet om mooie beelden te krijgen, bieden we je een gratis herkansing aan!

Welke soorten echo zijn er?

Er zijn verschillende echo technieken: 2, 3 en 4D. Wij bieden alle soorten aan met ons gloednieuwe HD apparaat.

Wat is echografie precies?

Echografie is het zichtbaar maken van de baby met behulp van geluidsgolven.

Wanneer kan je voor pretecho?

Pretechocentrum Westland maakt 2,3 en/of 4D opnames in de zwangerschap, vanaf 8 tot 41 weken.