Echoscopie 

Echoscopie is het zichtbaar maken van de baby met behulp van geluidsgolven. Er wordt bij echoscopie gebruik gemaakt van een soort microfoon (transducer) die geluidsgolven zowel kan uitzenden als ontvangen. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar voor het menselijk gehoor.

Het onderzoek is niet pijnlijk, soms wel wat gevoelig door de noodzakelijke volle blaas. De volle blaas helpt om het kindje beter in beeld te krijgen. De techniek wordt al tientallen jaren toegepast in de medische diagnostiek. In die periode is altijd wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van echoscopisch onderzoek op een ongeboren kind. Tot nu toe zijn er geen negatieve invloeden ontdekt.

Je kunt op elk mogelijk moment in de zwangerschap komen voor een pretecho. Tussen een termijn van 22 en 32 weken, zie je de mooiste beelden, zeker als je voor een 3 of 4D echo kiest. Het kindje heeft dan over het algemeen nog genoeg ruimte en is nog klein genoeg om vrij te bewegen in je buik. Het vruchtwater zorgt voor nog beter beeld. Een geslachtsbepaling doe je juist weer eerder, vanaf 15 weken en het beste in 2D techniek. 

Echobeelden zijn wel afhankelijk van factoren die ons van te voren niet bekend zijn (ligging van de baby, hoeveelheid vruchtwater, locatie van de placenta, je BMI). Hou hier qua verwachting rekening mee als je een pretecho wil gaan maken. Pretecho Centrum Westland zet zich er natuurlijk altijd 100% voor in om de mooist mogelijke plaatjes te maken!

Welke soorten echo zijn er?

Er zijn verschillende echo technieken: 2, 3 en 4D. Wij bieden alle soorten aan met ons schitterende HD apparaat.

Wat is echografie precies?

Echografie is het zichtbaar maken van de baby met behulp van geluidsgolven.

Wanneer kan je voor pretecho?

Pretechocentrum Westland maakt 2,3 en/of 4D opnames in de zwangerschap, vanaf 8 tot 41 weken.